
Avioehtosopimus ja osituksen esisopimus
Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 solmittiin 23 799 avioliittoa ja vastaavasti avioeroja tuomittiin 13 145 kappaletta. Avioliittojen määrä on vuosien 2009-2018 aikana laskenut huomattavasti, mutta avioerojen määrä on pysynyt suurin piirtein samana.
Maistraateissa (nykyinen Digi- ja viestintävirasto) rekisteröitiin vuonna 2018 lähes 8 500 avioehtosopimusta. Määrä kattaa sekä vasta avioituneet että jo naimisissa olevat pariskunnat.
Mikäli aviopuolisoilla ei ole avioehtoa, niin avioeron sattuessa aviopuolisoiden omaisuus jaetaan puoliksi. Avioehtosopimuksella voi varautua avioeron varalle. Aviopuolisoilla on sopimismahdollisuus koko avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen ajan. Jos aviopuolisoilla on yhteisiä lapsia, niin osituksen esisopimus on suositeltua tehdä samalla.
Osituksen esisopimuksella puolisot sopivat yhteisten lapsien huollosta, asumisesta, tapaamisoikeudesta ja elatuksesta sekä omaisuuden osituksesta. Osituksen esisopimus voidaan solmia milloin tahansa avioliiton aikana ja jopa ennen avioliiton solmimista. Usein vapaamuotoista osituksen esisopimusta käytetään sen vuoksi, että sitä ei tarvitse rekisteröidä. Osituksen esisopimuksen keskeisenä tavoitteena on ottaa huomioon lapsen etu.
Osituksen esisopimus ei korvaa avioero-ositussopimusta, jossa aviopuolisoiden omaisuus jaetaan.